سازمان پزشکان بدون مرز گزارش داد که فشار بر شفاخانههای تحت پوشش این سازمان در ولایتهای هلمند، هرات و بلخ به دلیل افزایش شمار بیماران کودک بیشتر شده است.
به گفته این سازمان، این شفاخانهها با کمبود پزشک، بستر، دارو و تجهیزات رو به رو اند که رسیدگی و درمان کودکان را دشوار کرده است.
این سازمان روز پنجشنبه در بیانیهای نوشت کودکان بیمار پیهم به شفاخانهها آورده میشوند اما امکانات بستری شدن آنها محدود است و برای مدت زیادی در انتظار میمانند.
یکی از پزشکان در شفاخانهای در هلمند گفت: «۱۷ بیمار برای بستری شدن منتطرند اما جایی برای آنها نداریم. اغلب دو بیمار در یک تخت بستری میشوند، این در حالیست که همزمان بیماران جدید به شفاخانه میآیند.»
به گفته پزشکان بدون مرز، تعداد کودکان زیر پنج سال که به بخش عاجل شفاخانه بُست در هلمند مراجعه کردهاند، از حدود ۵۴ هزار نفر در سال ۲۰۲۲ به بیش از ۱۲۲ هزار نفر در سال ۲۰۲۴ رسیده است.
گزارش این سازمان نشان میدهد که تنها در ماه اپریل امسال، ۱۳ هزار و ۷۳۸ کودک زیر پنج سال به بخش عاجل این شفاخانه مراجعه کردهاند که بالاترین رقم مراجعه ماهانه از سال ۲۰۲۰ است.
شفاخانههای تحت حمایت پزشکان بدون مرز در ولایتهای بلخ و هرات نیز وضعیت مشابهی دارند. یکی از پرستاران در شفاخانهای در هرات با اشاره به فشار کار گفت روزانه بیش از دو هزار کودک به این شفاخانه مراجعه میکنند.
جولی پاکرو، از مسئولان سازمان پزشکان بدون مرز در افغانستان گفت: «خانوادهها برای دریافت خدمات درمانی با مشکل روبرو هستند. بسیاری از مراکز درمانی مشکلاتی چون کمبود کارکنان، داروهای اساسی و تجهیزات تشخیصی دارند.»
این گزارش نشان میدهد که در پنج ماه نخست ۲۰۲۵، روزانه ۳۵۴ کودک به بخش عاجل شفاخانه تحت پوشش این سازمان در هرات معاینه شدهاند. این آمار افزایش ۲۷ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته را نشان میدهد.
فرید، پزشک شفاخانهای در مزارشریف میگوید روزانه بیش از ۵۰ کودک در وضعیت بسیار بحرانی به شفاخانه میآیند. به گفته او، نبود هزینه یا نداشتن همراه مرد برای زنان به خاطر مراجعه به شفاخانه باعث تاخیر در درمان کودکان میشود.
کاهش کمکهای بین المللی باعث شده است که سازمانهای طبی امدادی مانند پزشکان بدون مرز نتوانند حمایت لازم را از شفاخانههای تحت پوشش خود در افغانستان انجام دهند.
یافتههای یک تحقیق تازه نشان میدهد که کاهش شدید بودجه آژانس توسعه بینالمللی امریکا و احتمال انحلال آن میتواند تا سال ۲۰۳۰ منجر به مرگ بیش از ۱۴ میلیون نفر شود. مجله پزشکی لنست (Lancet) پیش بینی کرده که ۴.۵ میلیون این مرگها را کودکان زیر پنج سال تشکیل خواهند داد.
در طول دو دهه گذشته، برنامههای تمویل شده توسط آژانس توسعه بینالمللی امریکا از مرگ بیش از ۹۱ میلیون نفر در سراسر جهان به شمول مرگ ۳۰ میلیون کودک جلوگیری کرده است.