برنامه اسکان بشر سازمان ملل میگوید که به دلیل رشد جمعیت و بازگشت گسترده مهاجران افغان از کشورهای همسایه، سکونتگاههای غیررسمی، ناامن و پر ازدحام در شهر کابل بهشدت در حال گسترشاند.
این سازمان گفت که از سال ۲۰۲۲ تاکنون حدود ۷ هزار سرپناه را در سراسر افغانستان بازسازی کرده است.
برنامه اسکان بشر سازمان ملل با روایت زندگی خاور، زن ۶۶ ساله، که در یک سکونتگاه غیررسمی در دشتبرچی کابل زندگی میکند و سرپرستی یک خانواده ۱۲ نفره را برعهده دارد، به چالشهای مسکن و فقر در این شهر پرداخته است.
خاور به برنامه اسکان بشر سازمان ملل گفت: «تنها آرزوی من داشتن سقف امن و مطمئن بالای سرم بود، در وضعیتی بین مرگ و زندگی بهسر میبردم و همیشه میترسیدم سقف روی سرمان خراب شود.»
بیش از ۳.۴ میلیون مهاجر افغان از سال ۲۰۲۳ از ایران و پاکستان به کشور بازگشتهاند.
برنامه اسکان بشر سازمان ملل میگوید برای حل مشکل سرپناه، تنها در سال ۲۰۲۴، خانههای ۶۴۵ خانواده را که بهشدت در معرض خطر بودند، بازسازی و تعمیرات کرده است.
افزون بر آن برنامه مذکور از سال ۲۰۲۲ تاکنون، با بازسازی حدود ۷ هزار سرپناه، شرایط زندگی را برای بیش از ۵۰ هزار نفر بهطور مستقیم بهبود بخشیده است.
استنفی لوس، نماینده برنامه اسکان بشر سازمان ملل در افغانستان میگوید: «سرپناه مناسب یک حق انسانی است نه یک امتیاز.»
او افزود که هزاران افغان در خانههای نامناسبی زندگی میکنند که دسترسی بسیار کمی به خدمات اولیه دارند. به گفته او، نبود یا ناکافیبودن سرپناه و راهحلهای مسکن، یک معضل اساسی در افغانستان است.
به گفته لوس «مردم همچنان فشارهای شدید روانی و جسمی را تحمل میکنند. ما باید بیشتر اقدام کنیم تا به این نیازهای فوری پاسخ دهیم تا مردم بتوانند زندگی با کرامت داشته باشند.»