وزیر خارجه طالبان روز یکشنبه خطاب به میزبانان ایرانی خود درباره رعایت حقآبه این کشور گفت که آنها رساندن آب به مردم «بیچاره و تشنه سیستان و بلوچستان» را یک مسئولیت اسلامی میدانند.
امیرخان متقی افزود که آب دادن به مسلمانی که از تشنگی رنج میبرد، ثواب دارد.
وزیر خارجه طالبان روز یکشنبه در حاشیه مجمع گفتوگوهای تهران، در مصاحبهای اختصاصی با محمدرضا بهرامی، مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه ایران، به مردم ایران اطمینان داد که در خصوص حقآبه «نیت بدی ندارند.»
متقی تاکید کرد که این گروه رساندن آب به ایران را مسئولیتی «شرعی و اسلامی» میداند. او گفت: «تلاش ما این است که آب هدر نرود و بهخوبی به طرف ایرانی برسد.»
وی افزود: «این مسئولیت شرعی و اسلامی ماست که کمک کنیم. این اقدام را هم ثواب میدانیم و هم در قالب سیاست، مثبت تلقی میکنیم. مردم ایران که صدای مرا میشنوند، اطمینان داشته باشند که ما در این زمینه نیت بدی نداریم.»
با این حال، او دلیل نپرداختن حقآبه را «خشکسالی» عنوان کرد و گفت که خشکسالی موجود در بلوچستان، در نیمروز، هلمند و فراه نیز وجود دارد. متقی خاطرنشان کرد که اگر خشکسالی نباشد، آب به سمت ایران جاری خواهد بود، همانطور که از یک ماه گذشته تاکنون آب به ایران میرسد.
او تاکید کرد که دستور این است که آب ضایع نشود، تنظیم گردد و بهخوبی به ایران برسد. متقی به سخنان رئیسالوزرای طالبان استناد کرد که گفته است حتی اگر معاهدهای در خصوص آب بین دو کشور وجود نداشت، طالبان خود را مسئول میدانست که به «مردم بیچاره و تشنه سیستان و بلوچستان» آب برساند.
متقی در پاسخ به پرسش محمدرضا بهرامی درباره تعهد طالبان به قرارداد هلمند، از پاسخ صریح خودداری کرد، اما گفت که در چهار سال گذشته به جمهوری اسلامی ایران آب دادهاند.
مسئله آب همواره از موضوعات مورد بحث میان مقامات جمهوری اسلامی ایران و طالبان بوده است. برخی مقامات ایرانی ادعا کردهاند که طالبان به معاهده آب هلمند پایبند نبوده و با سدسازی مانع ورود آب به سیستان و بلوچستان شدهاند.
برخی دیگر مدعی شدهاند که طالبان به عمد آب را منحرف میکنند. با این حال، متقی بدون نام بردن از سدسازی این گروه در ولایات مرزی تاکید کرد که هدف این است که آب ضایع نشود.
معاهده هیرمند در سال ۱۳۵۱ هجری شمسی میان محمد موسی شفیق، نخستوزیر وقت رژیم شاهی افغانستان، و امیرعباس هویدا، نخستوزیر وقت ایران، امضا شد.