شماری از چهرههای سیاسی و فرهنگی افغان مقیم در خارج در نشستی در بروکسل بر لزوم از سرگیری گفتوگوهای بینالافغانی با حضور نمایندگان تمام اقشار، گروههای قومی و جریانهای سیاسی تاکید کردند.
این گروه همچنین خواستار اجرای کامل مفاد توافقنامه دوحه شدند تا به گفته آنها، صلح پایدار و وحدت ملی در افغانستان محقق شود.
در این نشست که روز شنبه در بروکسل برگزار شد، شماری از چهرههای سیاسی و فرهنگی از جمله حلیم فدایی، استانهگل شیرزاد، عبدالغفور لیوال، غلام جیلانی زواک، عبدالمجید خوگیانی، سید اختر پاچا، جنرال کبیر و جنرال صافی در آن حضور داشتند.
در اعلامیه پایانی این نشست، شرکتکنندگان با اشاره به شرایط دشوار کنونی و انزوای بینالمللی افغانستان، بر ضرورت اجرای توافقنامه دوحه و آغاز گفتوگوهای معنادار میان گروههای قومی، احزاب سیاسی و نمایندگان جامعه مدنی تاکید کردند. آنها معتقدند اجرای کامل این توافقنامه میتواند امنیت، وحدت ملی و حاکمیت افغانستان را تضمین کند.
توافقنامه دوحه در ۱۰ حوت ۱۳۹۸ بین زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین امریکا، و ملا عبدالغنی برادر، رئیس دفتر وقت طالبان در دوحه، امضا شد. ناظران میگویند از تمام متن توافق دوحه تنها بند مربوط به خروج نیروهای امریکایی از افغانستان اجرایی شده است. مسایل مربوط به گفتوگوهای بینالافغانی، تشکیل حکومت فراگیر ملی و قطع روابط طالبان با گروههای تروریستی از بندهای مهم توافق دوحه بود که اجرایی نشده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، اخیراً گفت که این گروه دیگر تعهدی به توافقنامه دوحه ندارد و امریکا را به نقض تعهدات این سند متهم کرده است. با این حال، منابع امریکایی و پاکستانی بارها اعلام کردهاند که طالبان برخلاف تعهدات خود در این توافقنامه، روابط خود با گروههای تروریستی مانند القاعده و تحریک طالبان پاکستان را حفظ کرده و به آنها اجازه فعالیت در خاک افغانستان دادهاند.
شرکتکنندگان در نشست بروکسل بر تشکیل یک حکومت فراگیر و ملی تاکید کردند که بتواند اعتماد عمومی را جلب کرده، زمینهساز تدوین قانون اساسی جدید و بازیابی مشروعیت بینالمللی برای افغانستان شود. آنها معتقدند گفتوگوهای بینالافغانی تنها در صورتی موفق خواهد بود که تمامی اقشار جامعه در آن نماینده داشته باشند و خود را در این روند شریک ببینند.
این گروه از امریکا، کشورهای اسلامی و سازمان ملل متحد خواستند تا از آغاز گفتوگوهای بینالافغانی و برقراری صلح و ثبات در افغانستان حمایت کنند.
آنها همچنین پیشنهاد برگزاری یک کنفرانس بینالمللی تحت نظارت سازمان ملل برای رسیدگی به بحران افغانستان را مطرح کردند.