واکنش تند ایرانیان به احتمال تغییر نام خیلج فارس از سوی ترامپ

پنجشنبه ۱۴۰۴/۰۲/۱۸

انتشار گزارش‌هایی درباره احتمال اقدام دونالد ترامپ برای جایگزین کردن نام «خلیج فارس» با واژه‌های «خلیج عربی» یا «خلیج عربستان»، موجی از واکنش‌های اعتراضی ایرانیان در شبکه‌های اجتماعی را به همراه داشت.

بسیاری از کاربران ایرانی تغییر احتمالی نام خلیج فارس را «تحریف تاریخ و توهین به هویت ملی» خواندند و با نوشتن عباراتی مثل «خلیج همیشه فارس» با این اقدام مخالفت کردند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس شامگاه سه‌شنبه ۱۶ ثور در گزارشی به نقل از دو مقام امریکایی نوشت رئیس‌جمهور امریکا قصد دارد هفته آینده در جریان سفرش به عربستان سعودی اعلام کند که امریکا از این پس خلیج فارس را «خلیج عربی» یا «خلیج عربستان» خواهد نامید.

شبکه خبری سی‌ان‌ان نیز چهارشنبه ۱۷ ثور در گزارشی به نقل از دو مقام دولت امریکا تایید کرد ترامپ در حال برنامه‌ریزی برای استفاده از نام «خلیج عربی» یا «خلیج عربستان» به جای خلیج فارس است.

این دو مقام دولت امریکا به سی‌ان‌ان گفتند انتظار دارند این خبر در جریان سفر هفته آینده به خاورمیانه و بازدید ترامپ از عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی، اعلام شود.

با این حال، دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور امریکا، در واکنش به پرسشی درباره احتمال استفاده از نام «خلیج عربی» به‌جای «خلیج فارس»، گفت هنوز تصمیم نهایی در این‌باره نگرفته و نمی‌خواهد احساسات کسی را جریحه‌دار کند.

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به گزارش آسوشیتدپرس درباره تصمیم احتمالی ترامپ، آن را اقدامی «سیاسی و شدیدا توهین‌آمیز» خواند.

عراقچی در حساب اکس خود هشدار داد که این اقدام با واکنش تند جهانی از سوی ایرانیان مواجه خواهد شد و افزود: «بیایید امیدوار باشیم که شایعات پوچی که درباره خلیج فارس پخش می‌شود، چیزی بیش از یک کمپین دروغ‌پراکنی از سوی 'جنگجویان همیشگی' برای خشمگین کردن و تحریک ایرانیان در سراسر جهان نباشد.»

او با خطاب قرار دادن حساب اکس ترامپ نوشت مطمئن است که رئیس‌جمهور امریکا می‌داند نام خلیج فارس «قرن‌ها قدمت دارد و از طرف همه نقشه‌نگاران و نهادهای بین‌المللی به رسمیت شناخته شده است و حتی تا همین اواخر دهه ۱۹۶۰ توسط همه رهبران منطقه در ارتباطات رسمی خود استفاده می‌شد».

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه دولت حسن روحانی در واکنش به موضوع تغییر احتمالی نام خلیج فارس به «خلیج عربی» گفت که آنچه پیرامون «استفاده از این نام ساختگی» شنیده می‌شود، «هر ایرانی میهن‌دوست از هر گرایشی را به خشم می‌آورد».

او گفت: «برای ایران، به جهانیان و ساکنان کاخ سفید نشان خواهیم داد که ایرانیان، همراه و هم‌زبان، این سوداگری کوته‌بینانه را برنمی‌تابند.»

ظریف افزود: «شاید فردا برای این هم‌بستگی میهنی دیر باشد.»

بسیاری از کاربران ایرانی در رسانه‌های اجتماعی اکس، اینستاگرام، تیک‌تاک و شبکه‌های دیگر، مخالفت خود را با چنین تصمیم‌هایی اعلام کرده و به انتشار تصاویری از نقشه‌ها و اسناد تاریخی درباره پیشینه نام این پهنه آبی محصور در مرزهای جنوبی ایران پرداختند.

توماج صالحی، رپر معترض و از زندانیان سیاسی پیشین، در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «تغییر نام خلیج فارس، تحریف تاریخ و انکار واقعیت است.»

او این مساله را ملی خواند و گفت ایرانیان فارغ از گرایش‌های سیاسی، در این موضوع یک‌صدا و متحدند.

دولت ایران در سال ۲۰۱۲ تهدید کرده بود که از گوگل به دلیل حذف برچسب خلیج فارس از نقشه‌هایش شکایت خواهد کرد.

در نسخه آمریکایی گوگل مپس، این پهنه آبی به صورت Persian Gulf (Arabian Gulf) ثبت شده، در حالی که نام این خلیج در اپل مپس فقط «خلیج فارس» درج شده است.

به‌نوشته آسوشیتدپرس، ترامپ می‌تواند نام این خلیج را برای مقاصد رسمی ایالات متحده تغییر دهد، اما نمی‌تواند تعیین کند که دیگر کشورها چه نامی بر آن بگذارند.

سازمان بین‌المللی هیدروگرافی، که آمریکا یکی از اعضای آن است، وظیفه دارد تمام دریاها، اقیانوس‌ها و آب‌های قابل کشتی‌رانی جهان را به‌طور یکنواخت بررسی و نام‌گذاری کند. در مواردی، کشورها یک پهنه آبی یا نشانه جغرافیایی مشترک را با نام‌های متفاوتی در اسناد داخلی خود ثبت می‌کنند.

خبرهای بیشتر

رادیو