اسوشیتدپرس: ترامپ می‌خواهد خلیج فارس را «خلیج عربی» بنامد

چهارشنبه ۱۴۰۴/۰۲/۱۷

دو مقام امریکایی به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفتند که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، قصد دارد هفته آینده در جریان سفرش به عربستان سعودی اعلام کند که امریکا از این پس خلیج فارس را «خلیج عربی» یا «خلیج عربستان» خواهد نامید.

در حالی که ایران بر پیوندهای تاریخی خود با خلیج فارس تاکید دارد، کشورهای عربی مدت‌هاست که برای تغییر نام این پهنه آبی در جنوب ایران تلاش می‌کنند.

کاخ سفید و شورای امنیت ملی امریکا بلافاصله به درخواست‌های آسوشیتدپرس برای اظهار نظر در این مورد پاسخ ندادند.

آسوشیتدپرس در گزارش خود نوشته است که «خلیج فارس» از اعصار دور با این نام شناخته می‌شود، گرچه اصطلاحات «خلیج عربستان» و «خلیج عربی» نیز در برخی از کشورهای خاورمیانه رایج‌ است.

دولت ایران در سال ۲۰۱۲ تهدید کرده بود که از گوگل به دلیل حذف برچسب خلیج فارس از نقشه‌هایش شکایت خواهد کرد.

در نسخه امریکایی گوگل مپس، این پهنه آبی به صورت خلیج فارس و (خلیج عربی) ثبت شده، در حالی که نام این خلیج در اپل مپس فقط «خلیج فارس» درج شده است.

به‌نوشته آسوشیتدپرس، ترامپ می‌تواند نام این خلیج را برای مقاصد رسمی ایالات متحده تغییر دهد، اما نمی‌تواند تعیین کند که دیگر کشورها چه نامی بر آن بگذارند.

سازمان بین‌المللی هیدروگرافی، که امریکا یکی از اعضای آن است، وظیفه دارد تمام دریاها، اقیانوس‌ها و آب‌های قابل کشتی‌رانی جهان را به‌طور یکنواخت بررسی و نام‌گذاری کند. در مواردی، کشورها یک پهنه آبی یا نشانه جغرافیایی مشترک را با نام‌های متفاوتی در اسناد داخلی خود ثبت می‌کنند.

نام‌گذاری خلیج فارس همواره یکی از موضوعات مناقشه‌برانگیز در روابط میان ایران و کشورهای عربی بوده است. در حالی که نام «خلیج فارس» ریشه در متون تاریخی، جغرافیایی و اسناد بین‌المللی دارد و از زمان باستان در نقشه‌ها و متون جهانی به همین صورت ثبت شده، برخی کشورهای عربی حوزه خلیج، به‌ویژه از نیمه دوم قرن بیستم به این‌سو، تلاش کرده‌اند تا این نام را به «خلیج عربی» یا «خلیج عربستان» تغییر دهند. این موضوع همواره با واکنش تند دولت ایران همراه بوده است و جمهوری اسلامی این تغییر نام را تحریف تاریخ می‌داند.

سازمان‌های بین‌المللی از جمله سازمان ملل و سازمان بین‌المللی هیدروگرافی همچنان از نام رسمی و تاریخی «خلیج فارس» استفاده می‌کنند. با این حال، برخی شرکت‌های فناوری و رسانه‌های غربی، گاه برای اجتناب از مناقشه، هر دو نام را به‌طور هم‌زمان به‌کار می‌برند یا از ذکر نام کامل خودداری می‌کنند که خود باعث اعتراض رسمی تهران شده است.

خبرهای بیشتر

رادیو