بهدنبال گزارشها درباره طرح اولیه اخراج پناهجویان «پشتونتبار» از سوئیس، اداره مهاجرت این کشور به افغانستان اینترنشنال گفت که در بازگرداندن افغانها به کشورشان تفاوتی بر مبنای قومیت قائل نمیشود.
این اداره گفت که اخراج پناهجویان بر مبنای قومیت، هرگز در برنامهاش نبوده است.
اداره مهاجرت سوئیس یا اسایام افزود که هنگام تصمیمگیری درباره پناهندگی افراد یا بازدگرداندن پناهجویانی که درخواست پناهندگی آنها رد میشود، بهطور پیوسته وضعیت کشور مبدا را که پناهجویان از آن میآیند، تجزیه و تحلیل میکند.
به گفته این اداره، روند زیرنظر گرفتن تغییرات در کشورهای مبدا، همیشه وجود دارد و در جاهایی که نیاز باشد، تعدیلاتی را در سیاست پناهجویی خود به وجود میآورد.
روزنامه سوئیسی «نویه زوریشه سایتونگ» روز یکشنبه این هفته گزارش داد که پس از حملات سال گذشته توسط افغانها در آلمان، اداره مهاجرت سوئیس طرح جنجالبرانگیزی را پیشکش کرد که بر اساس آن پناهجویان متعلق به قوم پشتون به افغانستان بازگردانده شوند.
این روزنامه نوشت که پس از سقوط دولت سابق افغانستان در پانزدهم آگست ۲۰۲۱، طالبان برای نخستین بار پس از دههها جنگ داخلی و هرج و مرج توانست تمام کشور را زیر کنترول خود بیارود.
به گفته این روزنامه، «وضعیت در افغانستان ظاهرا باثباتتر به نظر میرسد»، که این مسئله سبب شده دولتهای اروپایی برای بازگرداندن پناهجویان افغان زیر فشار قرار بگیرند.
در همین راستا، مقامهای بلندرتبه اداره مهاجرت سوئیس (SEM) در شهر برن، در اسناد داخلی خود طرح سیاسی جنجالی را پیشکش کردند: اخراج پناهجویانی مربوط به گروه قومی خاصی از شهروندان افغانستان یعنی پشتونها.
استدلال پشت این طرح این است که افغانهایی که از گروه قومی طالبان (پشتون) هستند، نسبت به دیگر گروههای قومی کمتر در معرض خطر قرار دارند. در اسناد گفته شده که چنین اقدام محتملی، میتواند نمونهای از تغییرات اساسی در سیاست و استراتژی مهاجرتی کشور سوئیس باشد چرا که این کشور تاکنون مهاجران را بر اساس قومیت اخراج نکرده است.
علاوه بر این، پناهجویان افغان در سوئیس سالهاست حق اساسی اقامت در این کشور دارند. برای نخستین بار، فقط سال گذشته بود که مجرمان افغان اخراج شدند. از ماه اپریل نیز، مردهای مجردی که به لحاظ صحی سالم هستند و در افغانستان افراد و اقارب دارند، ممکن است اخراج شوند. اما ادارات سوئیسی میگویند که این مسئله فقط گروه کوچکی از پناهجویان افغان را متاثر میکند.
مگیالینا رست، سخنگوی این اداره به افغانستان اینترنشنال گفت: «سیاست پناهندگی و اخراج (پناهجویان) برای افغانستان آخرین بار در ماه اپریل ۲۰۲۵ بازنگری شد و در مسئله بازگردندان افراد تفاوتی بین اقوام مختلف قائل نشد.»
سفارت افغانستان در ژنو نیز روز سه شنبه در اعلامیهای گفت که حکومت سوئیس طرح اخراج پناهجویان افغان بر اساس قومیت را نادرست خواند. اداره مهاجرت این کشور، گزارش روزنامه سوئیسی را بی اساس خوانده است.
اداره مهاجرت گفته است که در سیاست پناهجویی این کشور تغییری نیامده و از این که گزارش روزنامه مذکور در میان افغانها نگرانی ایجاد کرده، ابراز تاسف کرد.
اسنادی که در خزان سال گذشته، به دست این روزنامه سوئیسی رسیده، نشان میدهند که چگونه نظر و احساس نسبت به افغانها تغییر کرده است. چهار سال پیش، پس از سقوط افغانستان حس همدلی در قبال افغانها غالب بود. اما امروزه، این حس از بین رفته و جای آن را مفاهیمی مانند «ترور و جرم» گرفته است.
دلیل این مسئله دست داشتن شماری از پناهجویان افغان در اقدامهای تروریستی، تحت تاثیر داعش، در آلمان است. در ماه می سال گذشته، یک افغان که هوادار داعش بود، در حضور دوربینها یک پولیس را با به قتل رساند و پنج نفر دیگر را زخمی کرد.
در ماه فبروری سال گذشته نیز، یک افغان ۲۴ ساله با موتر به گروهی از مردم در مونشن حمله کرد که در آن یک مادر و کودک دوسالهاش کشته شد و ۵۴ نفر زخمی شدند. هر دو مهاجم به عنوان پناهجو در آلمان زندگی میکردند.
بیشتر در لینک زیر بخوانید: اخراج بر اساس قومیت؛ طرح اولیه اخراج پشتونها از سوئیس جنجالی شد