دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا روز پنجشنبه در پاسخ به پرسشی درباره حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران و گزارشها از مخالفت او با چنین حملهای گفت: «نمیگویم که مخالفت کردهام، اما عجلهای برای انجام این کار ندارم.»
او افزود: «چون فکر میکنم ایران این فرصت را دارد که کشوری عالی باشد و بدون مرگ و ویرانی، در صلح و آرامش زندگی کند.»
پیشتر و در پی تنشهای سیاسی در اسرائیل به دلیل انتشار گزارشی از طرح حمله این کشور به ایران و مخالفت ترامپ، یک مقام امنیتی اسرائیلی گفت فقط امریکاییها از افشای این طرح سود بردند.
رئیسجمهوری امریکا تاکید کرد: «من دوست دارم چنین چیزی را ببینم. این گزینه اول من است. اگر گزینه دومی وجود داشته باشد، به نظرم برای ایران بسیار بد خواهد بود. من فکر میکنم ایران تمایل به مذاکره دارد. امیدوارم چنین باشد، چون اگر وارد گفت وگو شوند، این برایشان بسیار خوب خواهد بود.»
ترامپ گفت: «من واقعا دوست دارم که ایران در آینده پیشرفت کند و به شکوفایی برسد. من مردم ایران را میشناسم. آنها مردمی فوقالعاده هستند، همیشه بودهاند، باهوش، پرانرژی و موفق. من نمیخواهم کاری انجام دهم که به کسی آسیب برساند، واقعا نمیخواهم. اما ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند. این مسئله بسیار ساده است واقعا ساده.»
رئیسجمهور امریکا گفت: «ما قصد نداریم صنعتشان را بگیریم، نمیخواهیم زمینشان را تصرف کنیم. تنها چیزی که میگوییم این است: شما نمیتوانید سلاح هستهای داشته باشید.»
نیویارک تایمز روز چهارشنبه به نقل از منابعی گزارش داد اسرائیل قصد داشت احتمالا در ماه آینده میلادی تاسیسات هستهای ایران را با کمک امریکا هدف قرار دهد، اما پس از بروز اختلافنظر در دولت ترامپ، او این برنامهریزی را متوقف کرد و ترجیج داد برای محدود کردن برنامه هستهای تهران وارد مذاکره شود.
نیویارک تایمز بر اساس گفته مقامات دولت امریکا و دیگر منابع مطلع گفته، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، پس از ماهها بحث داخلی در دولتش، این تصمیم را اتخاذ کرده است.
بر اساس این گزارش، بحث بر سر این بوده که در شرایطی که جمهوری اسلامی از نظر نظامی و اقتصادی تضعیف شده، واشنگتن باید مسیر دیپلوماسی را در پیش گیرد یا از اقدام اسرائیل برای عقبانداختن توانایی تهران در ساخت بمب حمایت کند.
نیویارک تایمز نوشته اختلافنظرها، شکاف میان دو طیف از مقامات دولت ترامپ را نشان میدهد. طیفی که فکر میکنند باید با حمله نظامی برنامه هستهای ایران را از بین برد و مقامهای محتاطتری که تردید دارند حمله نظامی بتواند جاهطلبی هستهای حکومت ایران را بدون آنکه منجر به جنگی گستردهتر شود، از بین ببرد.
به گزارش نیویارک تایمز در نهایت، پس از اینکه جمهور اسلامی نشانههایی از آمادگی برای مذاکره بروز داد، نوعی اجماع در دولت امریکا مبنی بر اجتناب از حمله نظامی شکل گرفت.
ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی امریکا، در سفر اخیرش به اسرائیل، به مقامهای اسرائیلی گفت که کاخ سفید میخواهد تلآویو طرح حمله به تاسیسات هستهای را متوقف کند.
نتانیاهو، پس از این دیدار، ۳ اپریل با ترامپ تماس گرفت. اما ترامپ به او گفت که نمیخواهد تلفنی درباره ایران صحبت کند و او را به کاخ سفید دعوت کرد.
نتانیاهو ۷ اپریل وارد واشنگتن شد و اگرچه سفر او بهظاهر برای گفتوگو درباره تعرفههای تجاری بود، اما موضوع اصلی برای اسرائیل، برنامه حمله به ایران بود.
با این حال، در همان زمانی که نتانیاهو در کاخ سفید بود، ترامپ از آغاز مذاکرات با ایران خبر داد و در گفتوگوهای خصوصی، به نتانیاهو گفت تا زمان برگزاری مذاکرات، از حمله اسرائیل به ایران در ماه می حمایت نخواهد کرد.
با اینحال، او روز بعد گفت: «اگر نیاز به اقدام نظامی باشد، ما آن را انجام خواهیم داد. اما رهبری این کار با اسرائیل خواهد بود.»