کمیسیون اروپا روز چهارشنبه هفت کشور را در فهرست "کشورهای امن" قرار داد و اعلام کرد مهاجرانی که از این کشورها به اروپا میآیند بعید است پناهندگی بگیرند. به گفته این کمیسیون، درخواست پناهندگی شهروندان این هفت کشور سریعتر بررسی و به کشورهای شان بازگردانده خواهند شد.
فهرست «کشورهای مبدا امن» شامل بنگلادش، هند، مراکش، مصر و تونس، کوزوو و کلمبیا میشود و این لیست در طول زمان قابل گسترش یا بازنگری است.
کمیسیون اروپا گفت که درخواستهای پناهندگی اتباع این هفت کشور به جای شش ماه باید در سه ماه بررسی شود با این حال، قرار نیست تصمیم جدید دستکم تا جون ۲۰۲۶ لازم الاجرا شود.
سال گذشته در مجموع بیش از ۲۰۰ هزار نفر از این کشورها در اروپا درخواست پناهندگی داده بودند.
کمیسیون در بیانیهای گفت: «فهرست اتحادیه اروپا که مورد انتقاد گروههای حقوق بشری قرار گرفته است، به کشورهای عضو این امکان را میدهد تا درخواستهای پناهندگی اتباع کشورهای موجود در فهرست را با یک رویه تسریع رسیدگی کنند.» در بیانیه آمده که درخواستهای پناهندگی شهروندان این کشور «بعید است موفقیتآمیز باشد».
علیرغم کاهش ۳۸ درصدی ورود مهاجران غیرقانونی به اتحادیه اروپا در سال گذشته (به پایین ترین سطح از سال ۲۰۲۱) مهاجرت همچنان یک موضوع بسیار حساس در بین ۲۷ کشور عضو این اتحادیه است.
یک سال پیش، کشورهای اتحادیه اروپا اصلاحات گسترده در سیستم پناهندگی این اتحادیه را تایید کردند. هدف از این قوانین حل و فصل مسائلی بود که ۲۷ کشور را در مسئله برخورد با چالش مهاجران چند پارچه کرده است.
حسین بائومی، متخصص سیاست خارجی در عفو بینالملل در بروکسل، میگوید مفهوم کشورهای امن در فرآیندهای پناهندگی «ممکن است به تبعیض بین پناهندگان بر اساس ملیت آنها منجر شود و احتمال ارزیابی فردی آنها راکم کند.»
او افزود: «اتحادیه اروپا باید اطمینان حاصل کند که گروههای در معرض خطر خاص در هر کشور، به عنوان مثال مخالفان سیاسی، دگرباشان جنسی، روزنامهنگاران و مدافعان حقوق بشر، مشخص گردند شدهاند. در عین حال، با کشورهای فهرستشده برای رسیدگی به نگرانیهای حقوق بشری صحبت شود.»