طالبان اعلام کرد که ۳۹۹۳ کیلومتر مربع از ساحات آلوده به ماین و مهمات منفجرناشده در افغانستان پاکسازی شده اما هنوز ۱۱۵۰ کیلومتر مربع دیگر آلوده به ماین باقی مانده است. طالبان ماینها و مهمات منفجرناشده را یکی از تهدیدهای جدی در افغانستان عنوان کردند.
اداره مبارزه با حوادث طبیعی طالبان روز سهشنبه، ۲۶ حمل از برگزاری مراسمی به مناسبت تجلیل از روز جهانی ماینپاکی خبر داد. چهارم اپریل، روز جهانی آگاهیدهی درباره خطرات ماین است.
نورالدین رستمخیل، رئیس انسجام و هماهنگی تطهیر ماین، در این مراسم گفت که برنامه ماینپاکی افغانستان باید بدون درنظرداشت مسایل سیاسی از سوی جامعه جهانی حمایت شود.
در این مراسم غلامرضا نجار، معاون سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل، نیز حضور داشت. او گفت که ایران و افغانستان شاهد هزاران قربانی ناشی از انفجار ماین و مواد منفجره بودهاند.
او از سازمان ملل متحد خواست تا در زمینه پاکسازی مناطق آلوده در افغانستان همکاری بیشتری کند. یکی از قربانیان ماین در این مراسم سخنرانی کرد و از نهادهای مسئول خواست تا به پاکسازی مناطق آلوده توجه جدیتری داشته باشند.
به گفته ایمل صافی، مشاور تخنیکی ریاست انسجام و هماهنگی ماینزدایی طالبان، تاکنون به ۴۳۸ هزار و ۳۱۰ نفر از قربانیان ماین کمک شده و برای بیش از ۱۱ میلیون نفر دیگر در مورد خطرات ماینها آگاهیدهی صورت گرفته است.
نیکولاس ستیفن، مسئول بخش ماینپاکی سازمان ملل در افغانستان، نیز در این برنامه سخنرانی کرد و گفت که بیشترین قربانیان ماینها و مهمات انفجاری را کودکان تشکیل میدهند. او بر ضرورت آگاهیدهی گسترده به مردم در این زمینه تأکید کرد.
بر اساس آمار کمیته بینالمللی صلیب سرخ، در سال گذشته میلادی دستکم ۵۶۴ نفر از جمله ۴۳۴ کودک در افغانستان بر اثر انفجار ماین و مهمات کشته شدهاند. این سازمان در سال ۲۰۲۴ میلادی، ۲۵۱ رویداد انفجار ماین و مهمات را ثبت کرده است.
افغانستان یکی از آسیبپذیرترین کشورهای جهان در برابر تهدید ماینها است. طالبان در دو دهه جنگ، با کارگذاری ماینهای کنار جادهای به هدف اعمال فشار بر حکومت پیشین، نیروهای امنیتی و غیرنظامیان را هدف قرار میدادند.