فوربز: زنان پناهجوی افغان در معرض اخراج به افغانستان تحت سایه آپارتاید جنسیتی قرار دارند

دوشنبه ۱۴۰۴/۰۱/۲۵

به‌گزارش مجله فوربز، قطع بودجه و لغو ویزاهای پناهندگی از سوی امریکا، زنان افغان را در آستانه بازگشت به افغانستان قرار داده، کشوری که در آن زنان با آپارتاید جنسیتی شدید روبرو هستند.

حکومت ترامپ در ماه جنوری امسال روند صدور ویزا برای پناهجویان را متوقف کرد و تمام سفرهای پناهندگی به امریکا لغو شد. این شامل سفر نزدیک به ۱۶۶۰ افغان می‌شد که اجازه ورود به امریکا را داشتند، از جمله بسیاری از زنان و دخترانی که در صورت بازگشت در معرض خطر جدی بودند.
در ماه اپریل اعلام شد که هزاران افغان واجد شرایط وضعیت حفاظت موقت این وضعیت را در ماه می از دست خواهند داد، که آنان را در معرض اخراج قرار می‌دهد.
در ماه مارچ گزارش‌هایی منتشر شد مبنی بر اینکه بیش از ۸۰ زن افغان که با بورسیه‌های تامین‌شده از سوی امریکا در عمان تحصیل می‌کردند، ممکن است بورسیه‌های خود را از دست بدهند و مجبور به بازگشت به افغانستان شوند.
این زنان افغان در حال تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا تحت برنامه «بورسیه زنان» بودند؛ برنامه‌ای از سوی امریکا که در سال ۲۰۱۸ برای حمایت از تحصیل در رشته‌های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات راه‌اندازی شده بود.
در پایان فبروری ۲۰۲۵، این ۸۰ زن مطلع شدند که بورسیه‌شان در حال پایان است و باید به افغانستان بازگردند. وزارت خارجه امریکا بعدا تایید کرد که این حمایت مالی در ۳۰ جون ۲۰۲۵ پایان خواهد یافت.
تمام این تحولات، ترسی عمیق در دل این زنان ایجاد کرده است. در حال حاضر، هیچ کشوری به استثنای افغانستان در جهان وجود ندارد که در آن زنان و دختران از تمام حقوق انسانی خود محروم شوند و از تمامی ابعاد جامعه حذف شوند.
در سه سال گذشته، طالبان ده‌ها فرمان صادر کرده‌است که زنان و دختران را از هر نوع فعالیت بیرون از خانه منع می‌کند، از جمله آموزش، اشتغال، سفر بدون محرم، یا رفتن به پارک‌ها.
طالبان بارها ادعا کرده است که در حال کار برای حل مسئله آموزش زنان‌ است، اما بیش از سه سال گذشته و هیچ پیشرفتی حاصل نشده است. هم‌زمان، طالبان ممنوعیت‌ها را با شریعت اسلامی توجیه می‌کند و به صراحت اعلام می‌کند که قرار نیست تغییری در این وضعیت ایجاد شود.
قوانین سختگیرانه‌ای که بر زنان و دختران در افغانستان تحمیل شده، با شدت اجرا می‌شود و کسانی که مخالفت می‌کنند با تهدید، ضرب و شتم، بازداشت و رفتارهای غیرانسانی و تحقیرآمیز در زندان مواجه می‌شوند.
زنان افغان در سراسر جهان با حمایت مدافعان حقوق زنان و کارشناسان بین‌المللی خواستار به‌رسمیت‌شناختن وضعیت زنان در افغانستان به‌عنوان آپارتاید جنسیتی هستند؛ سیستمی نهادینه‌شده از جداسازی و تبعیض جنسیتی که هدفش تثبیت و حفظ سلطه مردان بر زنان در کشور است.
با این‌حال به گزارش مجله فوربز، آپارتاید جنسیتی نیازمند عملکرد جامع و جدی همچون اعمال فشار از سوی بازیگران بین‌المللی از طریق قطع روابط دیپلماتیک و اقتصادی با طالبان است؛ همان‌طور که در مورد آپارتاید آفریقای جنوبی انجام شد.
به نقل از فوربز، پاسخ‌های جامع همچنین شامل گام‌هایی برای تحقق عدالت و پاسخ‌گویی، و نیز حمایت از زنان و دختران در داخل و خارج از افغانستان است.
با این‌حال به‌رغم اینکه گام‌های مهمی برای عدالت و پاسخ‌گویی در سطح جهانی، از جمله با دادگاه کیفری بین‌المللی و دادگاه بین‌المللی دادگستری برداشته می‌شود، کمک به زنان و دختران رو به کاهش است.
بسیاری از کشورها تعهدات کمک‌های خارجی خود را کاهش داده‌اند و مرزهایشان را بسته‌اند. فوربز می‌افزاید «اکنون زمان آن فرا رسیده که رویکردهای موجود را بازنگری کنیم و مطمئن شویم که پاسخ‌ها برای حل این بحران کافی است یا خیر. زیرا آنچه در خطر است، حال و آینده زنان و دختران افغانستان است.»

خبرهای بیشتر

رادیو