پس از اظهارات فریدریش مرتس درباره احتمال ارسال موشکهای آلمانی تاوروس به اوکراین، کرملین در این زمینه ابراز نگرانی کرد و هشدار داد که در صورت ارسال چنین موشکهایی، خطر تشدید درگیریها در اوکراین وجود دارد.
فریدریش مرتس، صدر اعظم آینده آلمان، اعلام کرده که در صورت توافق با دیگر کشورهای اروپایی، با ارسال موشکهای تاوروس به اوکراین موافق است.
اما دیمیتری پسکوف، سخنگوی دفتر ریاستجمهوری روسیه، دوشنبه ۲۵ حمل در یک نشست خبری گفت که مرتس «از اقدامات متعددی حمایت میکند که میتوانند بهطور اجتنابناپذیری به تشدید بیشتر وضعیت پیرامون اوکراین منجر شوند.»
سخنگوی کرملین همچنین ادعا کرد که مرتس «خواهان تشدید» درگیری در اوکراین است و چنین تمایلی «در دیگر پایتختهای اروپایی نیز دیده میشود.»
او افزود: «متاسفانه، حقیقت این است که برخی پایتختهای اروپایی تمایلی به یافتن راههایی برای دستیابی به مذاکرات صلح ندارند، بلکه بیشتر مایلند جنگ را تحریک کنند و به ادامه آن دامن بزنند.»
فریدریش مرتس که در انتخابات پارلمانی پایان فبروری در آلمان پیروز شد و بهزودی جای اولاف شولتس را بهعنوان صدر اعظم این کشور خواهد گرفت، تاکنون تمایل قوی خود را برای ادامه حمایت نظامی از اوکراین نشان داده است.
در حالی که شولتس از تحویل موشکهای تاوروس به کییف امتناع کرده، صدراعظم آینده آلمان شامگاه یکشنبه بار دیگر امکان چنین تصمیمی را، البته تحت شرایط خاص، مطرح کرد.
موشک تاوروس قادر به هدف قرار دادن اهدافی در عمق خاک روسیه است و بیم آن میرود که چنین اقدامی موجب تشدید جنگ شود.
مرتس در پاسخ به سوالی در این باره گفت: «همیشه گفتهام که این کار را فقط در صورت توافق با شرکای اروپایی انجام خواهم داد.»
او افزود: «این اقدام باید هماهنگشده باشد و اگر چنین هماهنگی صورت گیرد، آلمان نیز باید در آن مشارکت کند.»
از زمان آغاز حمله تمامعیار روسیه به اوکراین در فبروری ۲۰۲۲، آلمان پس از ایالات متحده، دومین تامینکننده کمکهای نظامی به اوکراین بوده است.
اظهارات مرتس تنها چند ساعت پس از حمله روسیه به شهر سومی در اوکراین بیان شد؛ حملهای که بیش از سی کشته برجای گذاشت و از مرگبارترین حملات به اوکراین از سال ۲۰۲۲ تاکنون به شمار میرود.
روسیه دوشنبه اعلام کرد که در این حمله، یک نشست ارتش اوکراین را هدف قرار داده است.
روسیه کییف را متهم کرد که از جمعیت غیرنظامی بهعنوان «سپر انسانی» استفاده میکند.
حمله روسیه همزمان با مذاکرات دیپلوماتیکی انجام شد که پیرامون آتشبسی احتمالی در اوکراین در جریان است؛ آتشبسی که مورد حمایت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری امریکا، است.
در ماه مارس، امریکا آتشبسی بیقیدوشرط پیشنهاد داده بود، اما ولادیمیر پوتین چنین پیشنهادی را نپذیرفت و طرح آتشبس ۳۰ روزه که کییف تحت فشار واشنگتن با آن موافقت کرده بود، هرگز اجرایی نشد.
در پایان ماه مارچ، ایالات متحده توافقاتی برای آتشبسی محدود برای خودداری از حمله به زیرساختهای انرژی و توافقی دیگر در دریای سیاه را اعلام کرد.
اما شرایط لازم برای اجرایی شدن این توافقات نامشخص است و مسکو و کییف یکدیگر را به ادامه حملات هوایی متهم میکنند.