برنامه جهانی غذا در گزارشی اعلام کرد که تعلیق کمکهای بشردوستانه امریکا، خطرات جدی برای امنیت غذایی افراد آسیبپذیر در افغانستان به همراه دارد. این نهاد سازمان ملل متحد گفته است نرخ تورم در حال افزایش است و بیشتر بازگشتکنندگان از پاکستان به حمایتهای بشردوستانه فوری نیاز دارند.
برنامه جهانی غذا روز یکشنبه در گزارش ماه مارچ خود نوشته است: «تعلیق اخیر کمکهای بشردوستانه ایالات متحده، به ویژه کاهش بودجه در زمینه کمکهای غذایی، خطرات جدی برای امنیت غذایی بهویژه برای افراد آسیبپذیر که به حمایتهای بیرونی وابستهاند، ایجاد میکند.»
این نهاد به اهمیت ادامه کمکها به ویژه در شرایطی که مهاجران افغان از پاکستان و ایران اخراج میشوند اشاره کرده است.
در گزارش آمده است که پاکستان و ایران تلاشهای خود را برای اخراج مهاجران غیرقانونی افغان افزایش دادهاند و بیش از ۲.۷ میلیون نفر از اگست ۲۰۲۱ بازگردانده شدهاند.
گفته شده دردر سال ۲۰۲۵ نیز ۱.۶ میلیون پناهجوی افغان از پاکستان و تعدادی از پناهندگان از ایران بازگردانده خواهند شد.
برنامه جهانی غذا گفته تعداد فزاینده بازگشتکنندگان تقاضا برای غذا، سرپناه و شغل را افزایش میدهد، در حالیکه بسیاری از عودتکنندگان با آینده نامشخص و کمبود منابع روبرو هستند.
این نهاد سازمان ملل به کندی فعالیت اقتصادی و انزوای بین المللی در افغانستان اشاره کرده و گفته هرچند تجارت از طریق چین و آسیای مرکزی اندکی افزایش یافته، اما تقاضای داخلی ضعیف است و چشم انداز رشد متوسط است.
بر اساس آمار ارائه شده، تا ماه فبروری ۲۰۲۵، نرخ تورم کلی افغانستان به ۳. ۰- رسید که نسبت به ماه جنوری ۲۰۲۴، افزایش را نشان میدهد.
ملل متحد میگوید با توجه به وابستگی افغانستان به اقلام ضروری وارداتی، تورم به شدت تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز، قیمتهای جهانی و شرایط اقتصادی و سیاسی داخلی است.
طبق گزارش، با وجود نوسانات اخیر ناشی از تعلیق کمکها، مداخلات بانک مرکزی افغانستان، تحت کنترول طالبان باعث تثبیت ارز شده است. با این حال، عدم قطعیت در بازار و اختلالات در کمکها همچنان از خطرات کلیدی نوسانات آینده به شمار میروند.
پیشتر سخنگوی وزارت خارجه امریکا گزارش قطع کمکهای این کشور به برنامه جهانی غذای سازمان ملل در افغانستان و یمن را تایید کرد و گفت: «قطع کمکها به افغانستان بخاطر این است که بدست طالبان تروریست میرسید.»
در پی قطع کمکهای امریکا و کاهش ارزش افغانی، طالبان بیش از ۲۰۰ میلیون دالر به بازار عرضه کرده است. طالبان برای ثبات ارزش پول افغانی، هرچند مدت یکبار ارز خارجی و عمدتا دالر را به بازار تزریق میکند