یافتههای یوناما نشان میدهد که محتسبان زن وزارت امر به معروف طالبان تنها در شهر پلخمری، مرکز ولایت بغلان فعالیت دارند.
یوناما میگوید که طالبان در سایر ولایتها هیچ زنی را به عنوان محتسب استخدام نکرده و این سازمان نتوانسته اطلاعات مربوط را جمعآوری کند.
یوناما در گزارش خود درباره قانون امر به معروف طالبان، گفت که در ولایتهای قندهار و ننگرهار، این گروه بهطور غیررسمی به زنان پول میدهد تا بر تطبیق این قانون نظارت و مورد رعایت آن گزارش دهند.
طبق گزارش نمایندگی سازمان ملل در افغانستان، در برخی ولایات دیگر مانند هرات و فراه، زنان محتسب عمدتا بهصورت داوطلبانه فعالیت میکنند که عمدتا شامل دانشآموزان، معلمان مدارس دینی یا کارکنان پولیس زن هستند.
طالبان در ماه اسد ۱۴۰۳ اعلام کرد که ملا هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه «قانون امر به معروف و نهی از منکر» را توشیح کرده است.
این قانون که محدودیتهای گسترده علیه شهروندان به ویژه زنان وضع کرده با مخالفت شدید جامعه جهانی روبه رو شد. سازمان ملل و مقامات کشورهای غربی خواهان لغو این قانون شدند.
بر اساس گزارش نمایندگی سازمانملل در افغانستان، امر به معروف طالبان حدود ۳۳۰۰ محتسب مرد را در ۲۸ ولایت افغانستان استخدام کرده است که بهطور میانگین در هر ولایت ۱۱۸ محتسب مستقر کرده است.
یوناما درباره نبود محتسب زن در ولایتهای دیگر توضیحی نداده است.
قانون امر به معروف طالبان پوشانیدن تمام بدن زن را الزامی و صدای زنان را «عورت» دانسته و گفته «لباس زنان نازک، کوتاه و چسب نباشد.» طبق این قانون، پخش موسیقی، انتقال زنان بدون محرم و بیحجاب مورد نظر طالبان، و اختلاط زنان با مردان در وسایط نقلیه هم ممنوع است.
یوناما میگوید طالبان در ولایتهای لغمان و کنر قصد خود را برای استخدام محتسب زن، تایید کردهاند.