ده فرمانده ارشد و مقامهای عراقی روز دوشنبه به رویترز گفتند که چندین گروه شبهنظامی قدرتمند تحت حمایت جمهوری اسلامی در عراق آمادهاند برای نخستینبار سلاحهای خود را تسلیم کنند تا از تهدید تشدید درگیری با حکومت ترامپ جلوگیری کنند.
یک مقام عراقی به رویترز گفته است که مذاکرات بین محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق و چندین رهبر گروههای شبهنظامی تحت حمایت ایران «بسیار پیشرفته» بوده و گروهها تمایل دارند با درخواستهای امریکا برای تسلیم سلاحها موافقت کنند.
او گفت که گروهها «کاملا آگاهند» که ممکن است توسط امریکا هدف قرار گیرند.
یک فرمانده حزبالله، قدرتمندترین گروه شبهنظامی شیعه، گفت: «ترامپ آماده است جنگ با ما را به سطوح بدتری ببرد، ما این را میدانیم و میخواهیم از چنین سناریوی بدی اجتناب کنیم.»
فرماندهان گفتند که حامی اصلی و حمایتکننده آنها، نیروی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، به آنها اجازه داده است تا هر تصمیمی که لازم باشد برای جلوگیری از کشیده شدن به درگیری ویرانگر با ایالات متحده و اسرائیل اتخاذ کنند.
این گروهها بخشی از جریان موسوم به «مقاومت اسلامی در عراق» هستند؛ ائتلافی متشکل از حدود ۱۰ گروه مسلح شیعه که بهگفته دو مقام امنیتی مطلع، حدود ۵۰ هزار نیرو در اختیار دارند و به تسلیحاتی همچون موشکهای دوربرد و سامانههای ضد هوایی مجهز هستند.
این ائتلاف، یکی از ستونهای اصلی محور منطقهای مقاومت ایران بهشمار میرود و مسئولیت دهها حمله موشکی و پهپادی به مواضع امریکا و اسرائیل در عراق و سوریه را از زمان آغاز جنگ غزه در ۱۸ ماه گذشته بر عهده گرفته است.
فرهاد علاءالدین، مشاور امور خارجی نخستوزیر عراق، در پاسخ به سوال رویترز درباره مذاکرات خلع سلاح گفت که نخستوزیر به کنترول کامل تسلیحات در کشور متعهد است و این هدف را از طریق «گفتوگوی سازنده با بازیگران ملی مختلف» دنبال میکند.
به گفته دو مقام امنیتی عراقی، السودانی تلاش دارد همه گروههای عضو مقاومت اسلامی در عراق را به خلع سلاح وادارد؛ گروههایی که بهجای وفاداری به بغداد، خود را تابع نیروی قدس سپاه پاسداران میدانند.
برخی از این گروهها پیش از این مقرهای خود را تخلیه کرده و حضورشان را در شهرهای بزرگی چون موصل و الانبار کاهش دادهاند، چون نگران حملات هوایی احتمالی بودهاند.
همچنین گزارش شده که بسیاری از فرماندهان این گروهها تدابیر امنیتی خود را از جمله تغییر محل اقامت، موتر و شماره تلفن همراه خود را افزایش دادهاند.
وزارت خارجه امریکا در بیانیهای اعلام کرده است همچنان از بغداد میخواهد که کنترول این گروهها را در دست گیرد: «این نیروها باید فرمانبردار فرمانده کل قوای عراق باشند نه ایران.»
یک مقام امریکایی که خواست نامش فاش نشود، به رویترز گفت در گذشته نیز این گروهها تحت فشار امریکا «موقتا» حملات خود را متوقف کنند و به همین دلیل واشنگتن درباره خلع سلاح بلندمدت تردید دارد.