وزارت مهاجرین و عودتکنندگان طالبان بر لزوم ایجاد سازوکاری مشخص برای بازگرداندن تدریجی پناهجویان افغان از پاکستان تاکید کرد و هشدار داد که اخراج اجباری به نفع هیچیک از دو کشور نیست.
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی این وزارت روز یکشنبه اظهار داشت که مقامات پاکستانی هیچ اطلاعاتی درباره تعداد پناهجویان اخراجی یا زمان اخراج آنها ارایه نمیدهند. او افزود که این موضوع باعث شده است تا طالبان نتواند آمادگی لازم را برای پذیرش مهاجران اخراجشده فراهم کند.
سخنگوی وزارت مهاجرین و عودتکنندگان، اظهار داشت که بازگرداندن پناهجویان سیاست رسمی افغانستان است، اما این کار باید تحت یک سازوکار مشترک با پاکستان انجام شود تا پناهجویان بهصورت تدریجی و با عزت بازگردانده شوند.
پاکستان روند اخراج پناهجویان افغان را به سرعت ادامه میدهد. مقامات پاکستانی گفتهاند که تمام مهاجرین فاقد اسناد و دارای کارت شناسایی از این کشور اخراج خواهند شد.
مقامات محلی طالبان در ننگرهار گفتهاند که پناهجویان افغان به زور اخراج شده و اموال و دارایی آنها مصادر شده است. برخی مقامات پاکستانی گفتهاند که از اول اپریل بیش از ۱۱ هزار پناهجوی افغان از این کشور اخراج شدهاند.
سخنگوی وزارت مهاجرین طالبان ابراز داشت: «ما با مقامات پاکستانی در این مورد جلساتی برگزار کردهایم و همچنان با آنها در تماس هستیم. خواسته ما این است که پناهجویان افغان به زور اخراج نشوند، زیرا اخراج نه تنها برخلاف قوانین بینالمللی است، بلکه با ارزشهای اسلامی و هنجارهای حسن همجواری مغایرت دارد.»
او به رادیو حریت طالبان گفت: «اما اگر پاکستان بهصورت یکجانبه پناهجویان را بفرستد، ما کاملاً آماده دریافت آنها هستیم.»
حقانی تاکید کرد: «اخراج اجباری آنها همچنین به نفع پاکستان و افغانستان نیست. ما همیشه خواستار آن بودهایم که یک سازوکار مشترک برای بازگرداندن پناهجویان افغان وجود داشته باشد و آنها به تعداد کمتری بازگردند تا بتوانند با عزت اسکان داده شوند.»
حقانی همچنین گفت که کمیسیونی برای حفاظت و کمک به پناهجویان تشکیل شده و به آنها در مناطق مختلف کشور زمین داده خواهد شد، در حالی که پناهجویان ماهر شغل دریافت خواهند کرد.
او افزود: «کسانی که بخواهند سرمایهگذاری کنند، برای پنج سال از پرداخت مالیات معاف خواهند بود و بر هر چیزی که به کشور بیاورند، مالیاتی وضع نخواهد شد.»
مقامات محلی طالبان در ولایت ننگرهار از آمادگیها برای رسیدگی به پناهجویان اخراجی سخن زدهاند. آنان گفتهاند که یک تیم مشخص در تورخم موظف شده است تا به نیازمندیهای مهاجرین رسیدگی کنند.
پاکستان درخواستهای رهبران طالبان درباره بیرونکردن تدریجی پناهجویان را نپذیرفته است. به تازگی وزیر دفاع پاکستان بحث اخراج مهاجرین را با نا امنیهای اخیر در این کشور مرتبط دانست. او با اشاره به مخالفت حزب تحریک انصاف با اخراج پناهجویان گفت که مخالفان بیرونکردن افغانها از پاکستان، دشمن این کشور هستند.
وزارت داخله پاکستان گفته است که طرح بازگرداندن اتباع خارجی غیرقانونی از اول نوامبر ۲۰۲۳ اجرا شده است. بر اساس این طرح، بیش از ۷۰۰هزار افغان بدون مدارک از زمان آغاز این روند پاکستان را ترک کردهاند.
کمیساری عالی پناهندگان سازمان ملل متحد گفته است که پاکستان میزبان ۱.۵۲ میلیون پناهجوی ثبتشده، حدود ۸۰۰ هزار دارنده کارت شهروندی افغانستان و دیگر افرادی است که بدون شناسایی رسمی در این کشور زندگی میکنند.