سازمان حقوقبشر ایران مستقر در ناروی اعلام کرد که در سه ماه نخست سال ۲۰۲۵ دستکم ۲۳۰ نفر، از جمله ۸ زن، در جمهوری اسلامی اعدام شدهاند. این سازمان افزود که این آمار نشاندهنده افزایش دو برابری نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
به گفته این سازمان، ایران در سال گذشته حداقل ۹۷۵ نفر را اعدام کرده است. این آمار بالاترین رقم از زمانی است که این سازمان شروع به ثبت اعدامها در ایران از سال ۲۰۰۸ کرده است.
به گفته این سازمان، استفاده جمهوری اسلامی از مجازات اعدام در شرایط حساس و افزایش تنشهای بینالمللی بهشدت در حال گسترش است.
محمود امیری مقدم، مسئول سازمان حقوقبشر ایران مستقر در ناروی، هشدار داد که ایران ممکن است از نگرانیها درباره احتمال بروز درگیری با ایالات متحده، که گزینه اقدام نظامی علیه برنامه هستهای این کشور را رد نکرده، برای انجام اعدامهای بیشتر استفاده کند.
او گفت: «خطر افزایش قابل توجه اعدامها در هفتههای آینده جدی است. مقامات ایرانی ممکن است همانند گذشته از توجه عمومی به تنشهای میان ایران و ایالات متحده برای انجام اعدامهای بیشتر، از جمله اعدام زندانیان سیاسی، بهرهبرداری کنند.»
گروههای حقوق بشری که معتقدند ایران پس از چین، بیشترین تعداد اعدامها را در جهان دارد، مقامات ایرانی را متهم میکنند که از مجازات اعدام برای ایجاد ترس در میان مردم استفاده میکنند، بهویژه پس از آنکه اعتراضات سراسری در سال ۲۰۲۲ آغاز شد.
تعداد زنانی که اعدام شدهاند نیز به شدت افزایش یافته و در سال ۲۰۲۴، دستکم ۳۱ زن به دار آویخته شدند، که بالاترین رقم در ۱۷ سال گذشته است. بسیاری از این زنان به قتل همسران خود که مجبور به ازدواج با آنها شدهاند، محکوم شدهاند.
در جدیدترین مورد از این دست، مهناز کاکایی، ۲۴ ساله، که چهار سال و هفت ماه پیش به اتهام قتل نامزد خود دستگیر شده بود، در تاریخ ۲۹ مارچ در شهر اصفهان به دار آویخته شد.