سازمان عفو بینالملل میگوید که بلجیم همچنان از پذیرش درخواست هزاران پناهجو امتناع کرده و آنها را از حق پناهندگی محروم کرده است.
این سازمان گفت بلجیم بر اساس قوانین بینالملل و اتحادیه اروپا، حقوق پناهجویان را نقض است.
سازمان عفو بینالملل پنجشنبه، ۱۴ حمل در گزارشی نوشت که اقدامات دولت بلجیم از اکتبر ۲۰۲۱ تاکنون بر حیثیت و حقوق بشری پناهجویان تاثیر منفی گذاشته است. عفو بینالملل گفت که بلجیم علیه مردان مجرد پناهجو «تبعیضهای نژادپرستانه» اعمال کرده و از پایبندی به تعهدات بینالمللی و احکام دادگاه سرباز زده و نگرانیهای جدی را ایجاد کرده است.
این سازمان حقوق بشری نوشت از سال ۲۰۲۱ که بلجیم شاهد افزایش درخواستهای پناهندگی بوده است، مقامات این کشور در انطباق سیستم با نیازهای موجود شکست خوردهاند. عفو بینالملل افزود که در این مدت بلجیم در یک واکنش «نژادپرستانه» بسیاری از درخواستهای پناهندگی مردان مجرد را رد کرده است. این سازمان گفت در حال حاضر ۲ هزار و ۵۰۰ پناهجو در فهرست انتظار قرار دارند.
عفو بینالملل اذعان کرد که بلجیم تاکنون دستکم ۱۲ هزار حکم «قطعی و الزامآور» دادگاههای ملی و بینالمللی درباره تحقق حقوق پناهجویان را نادیده گرفته است. این سازمان نوشت که دولت بلجیم در سال ۲۰۲۵ با افتخار اعلام کرد که «سختگیرانهترین سیاستهای مهاجرتی ممکن» را اتخاذ کرده است. این نهاد حقوق بشری از سیاستهای جدید مهاجرتی بلجیم و تاثیر منفی آن روی پناهجویان در این کشور ابراز نگرانی کرده است.
اوا داویدوا، سخنگوی عفو بینالملل در بلجیم گفت: «عدم پذیرش درخواستهای پناهندگی در بلجیم به دلیل کمبود منابع نیست، بلکه فقدان اراده سیاسی است». او افزود که دولت قبلی زمان کافی برای حل و رسیدگی به وضعیت بیخانمانها داشت و نتوانست این کار را انجام دهد.
سخنگوی عفو بینالملل تاکید کرد که دولت کنونی بلجیم بیشتر به فکر کاهش تعداد افرادی است که پناهندگی دریافت میکنند تا رسیدگی به مشکلاتی افرادی که از حقوق پناهندگی برخوردار هستند. او افزود: «بیتوجهی مداوم بلجیم به احکام دادگاهها، این سوال را ایجاد میکند که این کشور چگونه میتواند نسبت به حقوق و امتیازات خود در زمینه پناهندگان امیدوار باشد.»
بلجیم در چهارسال گذشته بهطور مداوم سیاستهای مهاجرتی خود را سختگیرانهتر کرده است. در این مدت صدها مهاجر افغان در بروکسل و دیگر شهرهای این کشور در خیابانها و زیر چادرهای کوچک شب و روزهای دشواری را به امید پذیرش درخواست پناهندگی خود میگذارنند. پناهجویانی که به دلیل گسترش فقر، بیکاری و ترس از اقدامات انتقامجویانه طالبان از افغانستان فرار کرده و با گذراندن مسیرهای پرخطر به بلجیم پناه بردهاند.