معاون وزیر خارجه روسیه روز سهشنبه اعلام کرد که پیشنهادهای امریکا برای برقراری آتشبس در اوکراین را «جدی» میگیرد، اما نمیتواند آنها را در «شکل کنونی» بپذیرد.
او گفت که طرح امریکا به «علل ریشهای» درگیری اوکراین و روسیه نمیپردازند.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، روز سهشنبه در مصاحبهای با مجله امور بینالملل گفت: «ما مدلها و راهکارهایی را که امریکاییها پیشنهاد کردهاند، بسیار جدی میگیریم، اما نمیتوانیم همه آن را در شکل کنونی بپذیریم. تا جاییکه میبینیم، در این پیشنهادها جایی برای خواسته اصلی ما، یعنی حل مشکلات مرتبط با علل ریشهای این درگیری، در نظر گرفته نشده است.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا با برگشت به کاخ سفید پایاندادن به جنگ اوکراین را در اولویت سیاست خارجی خود قرار داده و مذاکرات جداگانهای با مسکو و کییف در عربستان سعودی انجام داده است. ترامپ همچنان با رئیسجمهور روسیه درباره توقف درگیری در اوکراین گفتوگو کرده است.
اوکراین در اوایل ماه مارچ، با طرح پیشنهادی امریکا برای آتشبس ۳۰ روزه موافقت کرد، اما ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، آن را رد کرده و تنها یک توقف موقت در حملات به زیرساختهای انرژی اوکراین را پیشنهاد داد.
از آن زمان تاکنون، هر دو طرف یکدیگر را به نقض این آتشبس در بخش انرژی متهم کردهاند.
آینده توافق آتشبس در دریای سیاه که هفته گذشته به دست آمد نیز نامشخص است، زیرا مسکو اجرای آن را به لغو تحریمهای بینالمللی علیه صادرات محصولات کشاورزی روسیه و احیای ارتباط برخی بانکهای روسی با سیستم مالی جهانی مشروط کرده است.
از جمله مهمترین خواستههای روسیه برای توافق صلح، دریافت تضمینهایی است که اوکراین هرگز به ناتو نخواهد پیوست و اینکه مناطقی از اوکراین که در حال حاضر تحت اشغال روسیه هستند، بهعنوان بخشی از خاک روسیه به رسمیت شناخته شوند.
مسکو همچنین خواستار توقف کمکهای نظامی غرب به اوکراین شده است.
این خواستهها از سوی کییف رد شدهاند. وزیر خارجه آلمان هم امروز روسیه را متهم کرد که در صلح جدی نیست و به ترامپ هشدار داد که در مورد تاکتیک وقت کشی و تعلل ولادیمیر پوتین هشیار باشد.
ترامپ، که در مقایسه با سَلَف خود رویکردی آشتیجویانهتر نسبت به روسیه اتخاذ کرده است، هفته گذشته اذعان کرد که ممکن است مسکو در حال وقتکشی برای آغاز مذاکرات صلح باشد.
وی روز دوشنبه هشدار داد که اگر احساس کند روسیه در مذاکرات همکاری نمیکند، ایالات متحده ممکن است تعرفههایی بین ۲۵ تا ۵۰ درصد بر کشورهایی که نفت روسیه را خریداری میکنند، اعمال کند.