تعلیق روند انتقال پناهجویان افغان به امریکا و ضربالاجل پاکستان برای اخراج آنان، خلبانان نیروی هوایی سابق افغانستان را در شرایطی بحرانی قرار داده است.
این متحدان سابق امریکا در بلاتکلیفی به سر میبرند و از بازگشت به افغانستان به دلیل تهدید انتقامجویی طالبان بیم دارند.
رئیس نهاد حامی اسکان مجدد افغانها، موسوم به «افغان ایواک»، به سیانان گفت: «این خلبانان افغان همهچیز را برای امریکا به خطر انداختند و اکنون جانشان به دلیل ناتوانی ما در عمل به وعدههایمان در خطر است.»
توحید خان (نام مستعار)، خلبان افغان که با خانوادهاش در پاکستان به سر میبرد، نگران است که در صورت بازگشت به افغانستان تحت کنترول طالبان، کشته شود. او میگوید که مراحل برنامه پذیرش پناهجویان ایالات متحده را دنبال کرده و پس از دو سال انتظار، سرانجام در اپریل سال گذشته برای مصاحبه به سفارت امریکا رفته است، اما از آن زمان تاکنون هیچ پاسخی دریافت نکرده است.
سیاستهای ضد مهاجرتی واشنگتن و اسلامآباد شرایط مهاجران و پناهجویان افغان را وخیمتر کرده است. با نزدیک شدن ضربالاجل اخراج اجباری افغانها، زمان آنها برای یافتن جایگزینی امن رو به پایان است. بسیاری از خلبانان افغان، میگویند به این دلیل که جامعه محلی آنان را بهعنوان پیلوتهای دوره جمهوریت میشناسند، ممکن است با انتقامگیری از سوی طالبان مواجه شوند.
توحید خان به سیانان گفت که در مدت حضورش در نیروی هوایی، «هشت تا ده» نفر از همکارانش در «انفجارهای هدفمند و تیراندازیها» توسط طالبان کشته شدهاند.
خپلواک (نام مستعار)، ۳۷ ساله، نیز به همان اندازه وحشتزده است. او که یک مهندس هوانوردی آموزشدیده است، در برنامه اطلاعات، نظارت و شناسایی نیروی هوایی افغانستان کار میکرد. وظیفه او تخلیه مناطق غیرنظامی پیش از هدف قرار گرفتن آنها در حملات پهپادی امریکا بود. او گفت که به همین دلیل هدف طالبان محلی قرار داشت و پیش از سقوط کابل مجبور بود هر «سه تا چهار ماه» برای حفظ امنیت خود خانهاش را تغییر دهد.
اکنون خپلواک که در کنار جادهای در پاکستان چوب میفروشد تا معیشت خانوادهاش را تأمین کند، نگران است که طالبان در پاکستان نیز بتواند او را هدف قرار دهد. او به سیانان گفت: «میدانم که آنها [طالبان] در اینجا ارتباطاتی دارند و میتوانند مرا هدف قرار دهند. فقط میخواهم از اینجا خارج شوم تا دخترانم فرصت تحصیل داشته باشند.»
با این حال، طالبان تهدید جانی برای خلبانان افغان را در افغانستان انکار میکند. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، به سیانان گفت: «ما با آنها هیچ مشکلی نداریم. خلبانانی که میخواهند به افغانستان بازگردند، مورد نیاز هستند، زیرا آنها دارایی کشور و پرسنل نظامی مهمی محسوب میشوند.» وی همچنین مدعی شد که برخی از خلبانان دولت پیشین افغانستان در حال حاضر در اداره طالبان مشغول به کار هستند.
در دو ماه گذشته، سیاستهای کاخ سفید تحت ریاستجمهوری دونالد ترامپ به سمت موضعی غیرقابل پیشبینی و ضد مهاجرتی حرکت کرده و آینده افغانهایی مانند توحید خان و خپلواک را در هالهای از ابهام قرار داده است.
پاکستان نیز از اکتبر ۲۰۲۳ فشار بر پناهجویان و مهاجران افغان را افزایش داده است. در ماه فبروری، این کشور اعلام کرد که قصد دارد «اتباع افغان که منتظر اسکان در کشورهای ثالث هستند» را تا ۳۱ مارچ اخراج کند.
این ضربالاجل مصادف با عید فطر است، اما بسیاری از افغانها، مانند جواد احمد، خلبان سابق هلیکوپتر بلکهاوک، این روزها فقط ترس، بلاتکلیفی و نگرانی را تجربه میکنند.
او گفت: «ما در پاکستان هیچ گزینهای نداریم. لطفاً به خاطر خدا ما را از اینجا بیرون ببرید. ما اینجا زندگی نداریم و از ترس در حال خفه شدن هستیم.»