در پی افزایش تنشها میان طالبان و پاکستان، مولانا فضلالرحمان، رهبر جمعیت علمای اسلام، از اسلامآباد خواست تا در مواجهه با درگیری احتمالی با طالبان در افغانستان با تأمل و احتیاط عمل کند.
او درباره احتمال درگیری پاکستان با طالبان افغان گفت که جنگ به نفع افغانستان و پاکستان نیست.
فضلالرحمان در گفتوگو با شبکه تلویزیونی سماء، گفت که رشد تروریسم نتیجه اشتباهات دولت پاکستان است. او افزود «تروریسم یک پیشینه تاریخی دارد و خطاهای دولت در این زمینه نقش مهمی داشته است.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که مقامات پاکستانی تهدید کردهاند در صورتی که طالبان افغان در مهار تحریک طالبان پاکستانی و شبهنظامیان بلوچ همکاری نکند، پاکستان ممکن است وارد خاک افغانستان شود و مخالفان خود را هدف قرار دهد. هماکنون نماینده پاکستان در کابل حضور دارد و با مقامات طالبان درباره نگرانیهای کشورش گفتوگو میکند.
پیش از این فضلالرحمان گفته بود افغانها در حملات تروریستی در پاکستان مقصر نیستند.
پاکستان با افزایش حملات شبهنظامیان تحریک طالبان پاکستانی و جداییطلبان بلوچ در مناطق خیبرپختونخوا و بلوچستان مواجه است. مقامات پاکستانی، مدعی هستند که حملات علیه این کشور از خاک افغانستان سازماندهی میشود. هفته گذشته، مقامات پاکستانی در نشستی در مجلس ملی این کشور اعلام کردند که دیگر در برابر طالبان انعطاف نشان نخواهند داد.
مولانا فضلالرحمان که به عنوان یکی از حامیان طالبان شناخته میشود، در این مصاحبه به پیشینه روابط و اختلافات طالبان با پاکستان پرداخت و گفت: «به دلیل جنگ افغانستان، پاکستان به ۳۰ تا ۴۰ میلیون نفر پناه داد. ما در جریان جنگ افغانستان، پاکستان را به یک پایگاه تبدیل کردیم. این جنگ ۱۴ سال به طول انجامید. وقتی امریکا برای حمایت از جهاد علیه روسیه وارد شد، این یک جهاد واقعی نبود، اما دولت نتوانست مردم را در این باره متقاعد کند. جهاد دستوری از قرآن است، اما نیازمند استراتژی مناسب است.»
او همچنین از حمایت پاکستان از حمله امریکا به افغانستان انتقاد کرد و افزود: «در جنگ با روسیه، ما از جهاد افغانها حمایت میکردیم، اما حمایت پرویز مشرف، رئیس جمهور سابق، از حمله امریکا تناقض ایجاد کرد. موضع پاکستان در جنگ افغانستان بخشی از گروهبندیهای بینالمللی بود. این حمایت تأثیرات منفی بر ما گذاشت و باید درباره آن بحث شود.»
رهبر جمعیت علمای اسلام در دفاع از طالبان اظهار داشت: «نباید در حملات شبهنظامیان یک مکتب فکری خاص را مقصر دانست. کسانی که اسلحه به دست گرفتهاند، خود مسئول اعمالشان هستند، نه مکتب فکریشان.»
او تأکید کرد: «موضع من درباره تروریسم طی ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته ثابت مانده است. نمیتوانم کسی که استادم را کشته، مجاهد بنامم. علمای افغان فتوایی صادر کردهاند که جهاد پایان یافته و هرگونه نبرد اکنون جنگ محسوب میشود، نه جهاد.»
مولانا فضلالرحمان با اشاره به نقش دوگانه پاکستان گفت: «ما در حمله امریکا به افغانستان به این کشور پایگاه دادیم و در عین حال از طالبان حمایت کردیم.»
او درباره احتمال درگیری پاکستان با طالبان افغان گفت: «اینکه خطر جنگ با افغانستان وجود دارد یا خیر، نیاز به تأمل بیشتر دارد. جنگ نه به نفع افغانستان است و نه پاکستان. ما به یک استراتژی جامع برای صلح و امنیت در افغانستان نیاز داریم و حاکمان باید با در نظر گرفتن این مسائل، همه احزاب سیاسی را در تصمیمگیریر مشارکت دهند.»
فضلالرحمان از حامیان طالبان افغان است که در سال ۱۴۰۲ به هدف ایجاد تفاهم و حل مشکلات میان پاکستان و طالبان به کابل سفر کرد و با رهبران این گروه دیدار کرد.
بیشتر بخوانید: رئیسالوزرای طالبان به روحانی پاکستانی: اراده نداریم به پاکستان آسیب برسانیم | افغانستان اینترنشنال
پاکستان در جنگ امریکا برضد طالبان در سال ۲۰۰۱ با این کشور همکاری کرد و تعدادی از اعضای طالبان را دستگیر و ایالات متحده تسلیم کرد. امریکا چهرههای برجسته طالبان را به گوانتانامو منتقل کرد.
عبدالسلام ضعیف، ملا فاضل، خیرالله خیرخواه، نورالله نوری، عبدالحکیم حقانی و عبدالروف خادم از شمار مقامات طالبان بودند که در پاکستان دستگیر و به گوانتانامو منتقل شدند. عبدالغنی برادر، معاون کنونی اداره طالبان نیز در سال ۲۰۱۰ در کراچی پاکستان دستگیر شد و تا ۲۰۱۸ در پاکستان زندانی بود. او در سال ۲۰۱۸ توسط نماینده سابق امریکا آزاد شد و به مذاکرات صلح در دوحه پیوست.
اکثر زندانیان سابق طالبان در گوانتانامو رهبری نهادهای سیاسی این گروه در کابل را برعهده دارد.